Fürdőszoba felújító kisokos pénztárca- és környezetbarát módon

Az egyetem befejezése után úgy döntöttem, hogy ideje kirepülni a családi fészekből, és a saját lábamra kell állnom. Az önállósodás legfontosabb lépése a saját lakásba költözés volt.

Szerencsére viszonylag rövid idő alatt találtam egy olyan lakást, ami nem volt ugyan túl nagy, de tökéletesen megfelelt az igényeimnek, és a családom segítségével sikerült is megvennem. A beköltözéskor szinte minden ugyanolyan állapotban volt, mint mikor megvásároltam a lakást, mert a pénztárcámat sajnos nem kímélte a megvétel. Éppen ezért folyamatosan kerestem, kutattam az alternatív felújítási lehetőségek után, ugyanis túl sok pénzem nem volt rá, mégis nagyon szerettem volna olyanná alakítani az otthonomat, ahogy az az elképzeléseim között élt.

Felújítás lépésről lépésre

Az első utam az internetre vezetett, ahol nagyon sok jó tanácsot lehet fellelni, ha az ember lakásfelújításba vágja a fejszéjét. Számomra az egyik legfontosabb helyiség mindig is a fürdőszoba volt. Hisz az ember itt tisztálkodik minden nap, az idejének huzamosabb részét tölti itt. Ami nem igazán tetszett, az az volt, hogy a toalett és a fürdőhelyiség egy légtérben volt. Tudtam, hogy ezt a teret valahogyan el szeretném szeparálni két részre, mintha külön lennének.

Ennek kapcsán a kulcsember a nagybátyám volt, aki szakmáját tekintve kőműves. Ő ajánlotta nekem, hogy a válaszfal téglából legyen elkészítve, amihez a legjobb és leggazdaságosabb megoldás a bontott tégla felhasználása. El is mentem a helyszínre megtekinteni a téglát, és rögtön elnyerte a tetszésem. Csodálatos vörös színük volt, és volt bennük valami különleges, amit valószínűleg a régies hatásuk adott, ugyanis megtudtam, hogy egy néhai kúria téglái voltak. Jó érzés volt az is, hogy bontott révén nem terhelem a környezetet újak vásárlásával, hanem újrahasznosítok, ezzel pedig óvom a Földet.

A nagybátyám segítségével, hiszen mégis csak ő a szakember, bele is kezdtem a válaszfal elkészítésébe. A végeredmény valóban olyan lett, mint amilyennek elképzeltem, megvalósult a tér elválasztása. Ekkor jött a következő kérdés: vajon milyen színű járólapot válasszak a vörös téglákhoz?

A szakértő válaszol

Egy ismerősöm ajánlott egy weboldalt, ahol segítséget ajánlanak a fürdőszoba felújításával kapcsolatban. Mivel számomra a megfelelő színű fürdőszoba csempe kiválasztása okozott nehézséget, úgy döntöttem, elolvasok mindent a weboldalon. Ez világosított fel arról, hogy nem minden a külső: nagyon fontos a minőség és a tartósság! Ennek kiválasztásában az ember segítségére van a PEI-skála, amely 1-től 5-ig osztályozza a különböző padlólapok kopásállóságát. Célszerű olyan csempét választani, amelyiknek magas ez az értéke – erről is az oldal egyik munkatársa tájékoztatott. Eredetileg fehér járólapot szerettem volna, ám meggyőztek arról, hogy könnyebb tisztán tartani egy sötétebb színűt. Utólag visszatekintve azt mondhatom, jól döntöttem, hogy elfogadtam a munkatársak tanácsát.

A látott képek alapján azok a fürdőszoba csempék tetszettek a legjobbak, amik nem voltak kis méretűek, de túl nagyok sem. Mindig az arany középutat szerettem a legjobban. Erősen gondolkodóba ejtett néhány gyönyörű mozaik látványa is, ugyanis szerintem nagyon jól illettek volna a fürdőszoba összképébe. A nagybátyám végül meggyőzött, hogy túl sok lenne még egy szín az alapvetően vörös és barna szín által dominált fürdőszoba csempék mellé, így lemondtam róluk.

fürdőszoba csempe

Az ő segítségével találtam meg azt a fürdőszoba csempét, amelyik tökéletesen megfelelt az igényeimnek szín terén, emellett pedig igen jó minőségű is volt. Végeredményben a fürdőszobám olyan lett, mint amilyet mindig is szerettem volna, hála a kutatómunkámnak, a szakértői segítségnek, és nem mellesleg a nagybátyám segítségének! Azt is megtudtam, hogy érdemes mindig többet venni, mint amennyi fürdőszoba csempe kellene, hiszen a lerakásnál is keletkezik veszteség, de akár a szállítás során is megsérülhet néhány darab.

Elsősorban a hozzám hasonlóan felújításban zöldfülűeknek ajánlom szakértői segítség igénybe vételét. Természetesen mindenki másnak is kitűnő opció, ha szeretnék az egész felújítási folyamatot kevésbé stresszesen megélni. Érdemes akkor is olyanhoz fordulni, aki ért az adott témához (jelen esetben a fürdőszobákhoz), ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az általunk megálmodott színkombináció valóban olyan összképet fog-e mutatni, amilyet szeretnénk.

Ha a pénztárcánk miatt aggódnánk, ahogy azt én is tettem, erre azt tudom felelni, hogy nem kell. Összességében véleményem szerint jobban megéri szakértői segítséget kérni, hiszen ők pontosan tudják, miből mennyi kell, milyen minőségben. Ezzel szemben, ha saját magunk próbáljuk kiszámolni a mennyiséget, előfordulhatnak pontatlanságok, amik végül többletköltségekhez, és nem mellesleg plusz stresszhez is vezethetnek.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.