Nem csak a megfelelő téglával spórol az ember, a napelem is segít

Nagyon sokat lehet azzal spórolni, hogyha nem a legdrágább, hanem a legjobb minőségű anyagokat vesszük meg amikor építkezni kezdünk.

Sokszor előfordul, hogy az építkezéseken nem a legjobb, az épület típusához legmegfelelőbb alapanyagot választják, pusztán azért, mert drágább. Persze nagyon sokat nyom a latban az is, hogy mire van pénzünk, de nem szabad az alapanyagokkal spórolni.

Nem kell egyébként olyan drasztikus spórolásra gondolni, nem arról van szó, hogy összedől a ház a sok spórolás miatt. Egyszerűen csak az szokott előfordulni, hogy a spórolás miatt sokkal rosszabb lesz a lakás szigetelése a továbbiakban. A család beköltözik mondjuk kora tavasszal és majd csak ősz közepén a fűtési időszakban jönnek rá arra, hogy mennyire sokba kerül a fűtés.

A nem megfelelő anyaghasználat ugyanis általában rosszabb szigeteléshez vezet. Például egy mediterrán anyag hiába szép, náluk inkább csak díszítésnek lehet jó, mert nem sokat szigetel, ott pedig erre nagyrészt nincsen is szükség az éghajlat miatt. Ahol mindig süt a nap, ott nem épülnek igazán hőtartó anyagokból a házak.

De hogyan is tudunk spórolni a közüzemi számlákon?

Ahhoz, hogy a lehető legkevesebbet fizessük a számláinkra, nem feltétlenül az esztelen spórolás és nélkülözés a legjobb módja. Mikor még egyetemisták voltunk, akkor volt egy olyan csoporttársam, aki mindig az iskolában töltötte a telefonját, a laptopját és gyakran csak a sötétben ült, hogy ne kelljen sokat fizetnie az áramért, hiszen a lakás, amiben lakott olyan rosszul volt szigetelve, hogy minden pénzét szinte a fűtés vitte el.

Persze így is meg lehet oldani, de nincs feltétlenül erre szükség. Persze, fiatalon ez még egészen jó buli, de mikor sz ember már felnő és nem akar a sötétben kuksolni egy átdolgozott nap után, egy kis beruházással sokkal többet lehet spórolni.

A legjobb az, hogyha a lakás tervezésekor már arra készülünk, hogy olyan anyagból legyen minden, ami nem engedi át annyira a hőt, hanem lehetőség szerint bent is tartja. De nincsen arra lehetőség, hogy mindenki magának vegyen lakást, és ha nem akarja az egészet újraszigetelni, vagy újrarakni a falakat, akkor a napelem telepítés az ajánlott.

A napelemek nagyon sokat tudnak spórolni nekünk. Aki egy kicsit is igyekszik hosszútávú célok szerint élni az életét, az biztosan elgondolkozott már a majdhogynem számlát nullázó napelem telepítésén.

A napelemek nem csak a környezettudatosság térhódításának köszönhetik a népszerűségüket. Persze ez is biztosan közrejátszik a népszerűségük folyamatos növekedésében, de nem hiszem, hogy ez az elsődleges tényező.

Szerencsére nagyon sokan vannak azok, akik pusztán a meg nem újuló energiák rohamlépésben történő felhasználását vélik elég súlyos környezeti tényezőnek ahhoz, hogy napelemre váltsanak.

Nem bíznak abban, hogy sokáig rendelkezésre fog még állni az a sokfajta természeti erőforrás, amikhez hozzászoktunk, így ezek elfogyásától tartva sokan igyekeznek önfenntartó házakat építeni.

A környezetbarát, önfenntartó lakásoknak, házaknak pedig szinte alapkelléke a napelem. Rengeteg káros anyag keletkezik az áram előállításakor, felhasználjuk a nem megújuló energiákat azért, hogy lássunk az éjszaka is.

Egy darabig az atomenergia tűnt a megoldásnak, de hiába a sok védelmi, biztonsági intézkedés, az atomreaktorok veszélyesek, az elmúlt évtizedekben pedig bőven volt arra bizonyíték, hogy bármikor bekövetkezhet egy atomkatasztrófa, ami emberéleteket követelhet.

Az atomenergiával nem csak ez a baj, hanem hogy a sugárzó panelokat nem lehet hova tenni, és azok teljesen megfertőzhetik a környezetet ha nem megfelelően vannak tárolva, hulladék kezelve. A szarkofágok is félő, hogy nem tartanak sokáig. Az atomenergia a többi áramforráshoz képest mondhatni, hogy egy viszonylag új dolog, mi pedig természetünkből fogva is félünk az új, ismeretlen dolgoktól, na meg nem tűnik teljesen veszélytelennek sem.

Ezek alapján nem meglepő, hogy mennyien tartanak az atomenergia túlzott használatától és az atomreaktorok túlzott terhelésétől.

Szerencsére nem az atomenergia az egyetlen, amihez nem kell a nem megújuló energiaforrásainkat használni.

A természetben rengeteg olyan energia van, amit használhatunk a megszokott energiaforrások alternatívájaként.

Ilyen például a legfelkapottabb és legnépszerűbb megújuló energiaforrás, a napenergia.

A víz és szél energia mellett, még környezetbarát energiaként megjelenő napenergia azért olyan népszerű, mert egy víz vagy szélerőmű megépítésével ellentétben ezt minden háztartás kezdeményezheti saját részről, saját elhatározásból.

Az is nagy előnye még a napelemeknek, hogy ezek nincsenek annyira az időjárásnak kitéve, mint például a szélerőművek. A fotovoltaikus napelemek például nem kifejezetten a napnak a fényét, hanem a mágneses energiáját alakítják egyenárammá, így ezek a napelemek akár rossz időben is bátran használhatóak.

Mennyibe is kerül nekem egy napelem?

Napelem telepítésnél nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mennyibe fog kerülni. Ahhoz, hogy erről többet tudjunk, szükség van egy felmérésre, mert függ a lakás, a tető szerkezetétől, a háztartás méretétől, attól, hogy mennyi elektromos eszköz van beszerelve és hogy mennyi a háztartás átlagos fogyasztása.

Ha napelemet akarunk telepíteni, akkor ezeket a dolgokat mind ismernünk kell, mert ezeknek a napelemeknek az a lényege, hogy a mi egyéni igényeinknek megfelelve lássák el a háztartást árammal, így minden háztartásnak más mennyiségű és méretű napelemre van szüksége, nem lehet egy alap árat meghatározni, de az biztos, hogy nem olcsók, viszont pár év alatt teljesen visszahozzák az árukat.

Csak gondoljunk bele, hogy mennyit költünk egy évben áramra és máris nem tűnik olyan soknak az a napelem beszerelés, főleg, hogyha elektromos radiátorokkal, vagy ideálisabb esetben elektromos padlófűtéssel egyszerre szereltetjük fel.

Az elektromos padlófűtés és a napelem együttes beszerelésével például nem csak a havi áram, hanem a fűtés is teljesen lenullázható, így abszolút megéri a napelem.

Emiatt döntenek sokan mellette. Sajnos még nem tartunk ott, hogy pusztán környezetvédelmi szempontok vezéreljenek egy ilyen beruházást, de már az is hatalmas előrelépés, ha az emberek a pénztárcájuk miatt váltanak, hiszen az eredmény ugyanaz, az indokok pedig tulajdonképpen nem is számítanak.

Hogyan teremtsek elő ennyi pénzt a napelemre?

Amikor napelemek után kutattam az interneten, akkor bukkantam rá a napelemesrendszerek.info oldalra, ahol nem csak a napelemek működését, a szerelés menetét és feltételeit sikerült átnéznem, hanem olvastam egy remek lehetőségről is.

Léteznek olyan napelem pályázatok, amiknek nagyon egyszerű feltételei vannak és így szinte bárki nevezhet is erre. Csak minimális kritériumnak kell megfelelnie.

Amikor szóba kerülnek a napelem pályázatok, általában senki sem lelkesedik, mivel nagyon nehéz egy ilyen pályázatot elnyerni, sok utánajárás és mindenféle előkészület, sok igazolás szükséges hozzá. De nem mindegyikhez. Ezek általában a vissza nem térítendő pályázatok feltételei.

Vannak viszont olyan pályázatok, amiknek a benyújtása igen könnyű. A napelem telepítés előtt érdemes ismernünk, hogy milyen lehetőségeink vannak egyébként. Így találtam én is ezt a remek, visszatérítendő támogatást, ami kamatmentesen nyújt anyagi segítséget a Magyar fejlesztési Bank jóvoltából.

A THM tehát 0%, így valóban gyors anyagi segély lehet azoknak, akik saját erőforrásaikból nem tudnak egyből napelemes rendszerre beruházni. Ilyenkor szokott jönni az apró betűs rész, ami általában el szokta ijeszteni a vállalkozó kedvűeket, de ebben az esetben nincsen.

A napelem pályázatok szigorú feltételeivel ellentétben ennek a visszatérítendő támogatásnak a legnagyobb buktatója talán az, hogy rendelkezni kell a felvenni kívánt összegnek a 10%-val. Ez pedig abszolút nem nehéz, az a 10% egészen elenyésző mértékű.

A felvehető hitel egyébként 500 000 és 10 000 000 Ft között lehet, a futamidőt pedig az ügyfél választja. Ennél kedvezőbb hitelt lehetetlen találni, így aki napelemeken gondolkozik, de az anyagiak miatt eddig nem akart belevágni, most már akadályok nélkül el tud indulni a zölddé válás útján.

A pályázathoz szükség van a napelem telepítési tervekre, amiket a napelemesrendszerek.info oldal csapata szívesen el is készít nekünk. A gyors felmérést követően a lehető legnagyobb szakértelemmel készítik el a terveket, amikkel már jelentkezni is lehet a pályázatra.

Akit esetleg érdekel a téma, az mindenképpen látogasson el a napelemesrendszerek.info oldalra, ahol mindent meg lehet tudni a napelemek világáról és erről a visszatérítendő támogatásról is.

napelem pályázatok
napelem pályázatok

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.