Padlófűtés szőnyeg: az ikrek mellett igazi ajándék!

Az ikreim a szemem fényei. Nagyon boldog voltam, amikor kiderült, hogy egyszerre két kisbabánk lesz. Néha nem egyszerű velük az élet, de vannak trükkök, amik segítenek.

Pont az építkezés alatt derült ki, hogy ikreket várunk. Először kicsit megijedtünk, de hamar összeszedtük magunkat, és a pánik helyett inkább arra koncentráljunk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a helyzetből.

A padlófűtés szőnyeg beépítése az egyik legjobb dolog volt, amit tehettünk.

Tudtuk, hogy a fűtés két pici gyerek mellett a házunk egyik legfontosabb pontja lesz. Nem engedhettük meg, hogy olyan rendszert válasszunk, amelyik:

  • Veszélyes (megégetheti a gyerekeket, szén-monoxid szivárgás fordulhat elő)
  • Drága (nagyon szigorúan be kellett tartanunk a költségkeretet)
  • Bizonytalan (mi van, ha tél közepén, két kicsivel meleg nélkül maradunk)

Osztottunk, szoroztunk, és az akkori körülmények között az tűnt a legjobb megoldásnak, ha elektromos padlófűtést készíttetünk. Legnagyobb meglepetésünkre a lerakása olcsóbb volt, mintha kazánnal oldottuk volna meg a fűtést.

Nagyon fontos érv volt, hogy így biztosan nem kell attól tartanunk, hogy a kicsik valamilyen forró felülethez érnek a lakásban. Gyerekként egyszer megfogtam a kazánunk csövét… a kaland nyoma sajnos a mai napig látszik. Emiatt tulajdonképpen nem is kellett sokáig győzködni a praktikusságáról.

A mi padlófűtésünk elektromos, körülbelül harminc fokra melegszik csak. Nem éget el oxigént, ezért attól sem kell félni, hogy a lakásban megnő a szén-monoxid koncentráció. Szeles helyen lakunk, ezért ez nagyon fontos. Már itt, a környéken is ébredt valaki az érzékelő hangjára, amikor a légáramlat miatt a füst visszaszivárgott a kéményen át.

Amúgy pont az elektromosság miatt, kezdetben nagyon féltem a felmosástól. Az első, kiömlött gyümölcslevek megmutatták, hogy felesleges emiatt aggódni.

Egyébként a cég, aki a padlófűtés szőnyeget fektette, annak idején végig konzulállt a burkolókkal. Nagyon szép lett az eredmény. És két gyerekkel a hátam mögött higgyétek el, ha azt mondom: nagyon biztonságos is.

Plusz pont, hogy a gyerekek nyugodtan játszhatnak a padlón, mert az kellemes meleg télen is. Két picike gyereknél ez hihetetlen áldás! Amikor 1,5-2 évesek voltak, minden figyelmünket lekötötték. Egyszerűen nem tudtunk odafigyelni rá, hogy mindig legyen rajtuk zokni, vagy sose üljenek a padlóra átázott pelenkában.

Ráadásul, nem győzöm hangsúlyozni:

A padlófűtés szőnyeg nem is drága!

Eleinte mi is azt gondoltuk, hogy a padlófűtés kizárólag a gazdagok kiváltsága. Később viszont kiderült, hogy – bár valóban igényel befektetést – egyáltalán nem nehéz összespórolni rá a pénzt.

A termosztátokkal, egy új házban a padlófűtés szőnyeg terítése még olcsóbb is lehet, mint egy kazánt telepíteni. A miénk amorf szénszálas anyagból készült, nagyon gyorsan felmelegszik, és hamar leadja a hőt a környezetének, ezért nagyon hatékonyan dolgozik. A padlófűtés szőnyeg csökkenti azt a hőmennyiséget, ami a plafonon vagy a falakon át távozik. Nem fűtjük az utcát, ez pedig nagyon sokat farag a költségeken.

A mi fűtésrendszerünk is viszonylag keveset fogyaszt, de az egyik legjobb üzletet a szomszéd család csinálta. Ők napelem rendszert kötöttek a padlófűtés rendszerhez. Szerencsés időben gyakorlatilag nullára jön ki a havi üzemeltetési költség.

De ami nekünk a legfontosabb volt: ha egyszer szakszerűen telepítették a rendszert, akkor a gyártó 15 év garanciát vállal rá. Gyakorlatilag nem is kell hozzányúlni. Ez hihetetlen könnyebbség. Bele sem szeretnék gondolni, mi történne, ha télen fűtés nélkül maradnánk. Két kicsivel csak az azonnali javítás lenne a megoldás, ami rengeteg váratlan kiadást jelentene.

Nekünk nagyon bejött ez a megoldás. Eddig, lekopogom, baleset, felfázás, fűtésszünet nélkül éltük át a kicsit gyerekkorát és nem kellett vagyonokat költenünk… Ha most építkeznék, biztos, hogy a napelem-rendszer telepítését és megoldanám valahogy. Környezetbarát, kényelmes és tartós megoldás. Hálás vagyok, hogy a gyerekeim biztonságos helyen nőhetnek fel.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.