Házvásárlási segédlet, nem csak a téglákról

A házvásárlás, otthonunk eladása, vagy egy új lak építése mindig komoly feladat. Macerával, idő, energia befektetéssel jár, és rengeteg apróságon múlik a siker. Ráadásul annyira sokrétűek a meghatározó elemek, hogy biztos találkozunk olyan fázissal, amihez nem értünk, így ki vagyunk szolgáltatva. Néhány dologban, mint korábban is, segítséget adhatok tapasztalataim, ismereteim alapján. Alapvetően minden eset más és más, de általánosságban véve vannak olyan alap dolgok, amik fontosságával mindenki tisztában van. Ilyen például, hogy a szerkezetnél fontos a jó alap, különben később problémák lesznek. A fal minősége sem mindegy. A téglaházak egész másképp tartják a hőt, mint a panelházak. Teljesen más az értékük is. Én mindig úgy tudtam, hogy a tégla ház minőségre jobb, mint a panel, viszont azt sosem tudtam, hogy mikor milyen téglát kell használni, az építő anyagok közül melyik a jobb és melyik a rosszabb minőségű. Ezt mindig valaki más mondta meg, akinek a szavában és szakértelmében bíztam. A téglákról azonban már több cikket is írtam, most kicsit másban is szeretnék megosztani veletek pár gondolatot.

Nem csak építeni, hanem venni és eladni is szoktunk házakat, mint ahogy azt ár említettem is. Ilyekor a problémát nem feltétlen az jelenti, hogy nem tudjuk melyik a jó minőségű üveg, vagy gerenda, vagy tégla. Köze van hozzá, de az igazai gondot az egész épület valós árának kiszámítás jelenti inkább. Ebbe nyilván benne van, hogy azért nem tudjuk, mert nem értünk hozzá, nem tudjuk, hogy mit mennyiért lehet felszámítani. Ilyenkor kerül sor az ingatlan értékbecslésére, vagyis ismét egy másik személyben kell megbíznunk, az ő szavát kell elfogadnunk. Ezért aztán jó tisztában lenni azzal, hogy mivel is foglalkozik pontosan egy ilyen szakember, milyen lehetőségeink vannak, és mit várhatunk. Az árakról most nem szeretnék beszélni, mivel sok mindent befolyásolja őket, és a renget lehetőség közül magunk választhatjuk ki, hogy melyik felel meg jobban ízlésünknek, vagy pénztárcánknak. Elsőre inkább nézzük, milyen hasznot remélhetünk egy értékbecslő véleménye nyomán.

Tételezzük fel, hogy venni akarunk házat. Az ár szakértő általi megállapítás azért nagyon fontos, mert sokan, leginkább az érzelmi kötődés miatt, túlértékelik saját otthonukat, így túl is árazzák azt. Valószínűsítve, hogy nem értünk az ingatlanokhoz, nem biztos, hogy feltűnik nekünk egy két millió forint eltérés a többi lakáshoz képest, vagy lehet, hogy a különbség nem is az árban lesz, hanem az adott pénzen kapott termék minőségében. Abban az esetben, ha van velünk egy szakértő, a megfelelő ár megállapításánál akár több százezer, vagy pár millió forintot is spórolhatunk.

Mi van, ha eladunk? Akkor is érdemes kikérni a ”becsüsök” véleményét? Elsőre azt gondolhatnánk, hogy felesleges pénzkidobás, mivel legfeljebb én is túlértékelem a lakásom és vagy el tudom adni annyiért, és még jól is járok, vagy ha nem akkor úgy is lejjebb viszem az árakat, és lassan eljutok a megfelelő piaci árig magam is. Igen ám, de ez rengetek plusz hirdetési költséggel jár, illetve időt is veszítünk, amit szintén nem biztos, hogy megengedhetünk magunknak. Ezzel szemben, ha segítséget kérünk, és már elsőre a megfelelő áron kínáljuk otthonunkat, akkor rengeteg időt, energiát és pénzt spórolhatunk meg magunknak, amit egyébként el vitt volna az ingatlan folyamatos reklámozása, hirdetése. Összességében elmondható, hogy így is jobban jövünk ki, mintha nem kértünk volna segítséget.

Ez így nagyon jól hangzik, de biztos van hátulütője a dolognak. Nem lehet minden ennyire tökéletes. Az igazság az, hogy mivel itt is emberek dolgoznak emberekkel, így természetesen van hibalehetőség. Akár szakmai hiba is előfordulhat, bár erre kicsi az esély, mert a komolyabb cégek munkáját igazságügyi szakértő is ellenőrzi. Gyakoribb, hogy a kolléga és az ügyfél között akad probléma unszimpátiából kifolyólag. Sok vállalkozás azonban teljes visszafizetési garanciát ad, akár hiba, akár ügyfél elégedetlenség esetné is. Érdemesebb ilyen cégeket kipróbálni a saját biztonságunk érdekében.

Már csak hab a tortán, de a teljesség kedvéért ide írom, hogy több olyan csoport is van a szakmában, akik ingatlanok mellett különböző ingóságok becslésével, felszámolandó vagy eladni kívánt vállalatok értékének megállapításával, vagy akár pályázatok értékének felmérésével is foglalkoznak.

Összességében tehát, fontos, hogy a megfelelő téglát, építőanyagokat, szakembereket használjuk házunk építésénél, de az s legalább ilyen fontos, hogy vásárlás, vagy eladás esetén is szóljunk a megfelelő szakembereknek, ezzel is megkönnyítve saját dolgunkat.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.