Mi a közös a fogorvosban és a Lenovo szervizben?

Gyorsan megválaszolom a kérdést. Sajnos mind a kettőnél kellemetlenül érzem magam. Akármennyire igyekszem tudatosan élni, akármenyit is mosom a fogom az utóbbi időben, sajnos be-be csúszik egy-egy hiba: a keleténél több vörösbor vagy cukor, egy-egy kimaradt fogmosás, hideg fagylalt után forró kávé… Az orvost meg persze húzom, halasztom…

Ugyanez a helyzet a laptop szervizeléssel is. Szegény öreg gépemet kifejezetten üzleti felhasználásra tervezték, így aztán sokat bír. De az én munkámban nincs megállás, én nem egy egyszerű irodista vagyok, aki legfelejbb a hátizsákjában vagy a csomagtartón rázogatja meg a gépét… Szegény laptopnak mindenféle extrém terhelést kell állnia. Meleget, nedvességet, téglaport.

Amikor minden összejön

Nemrég Budán dolgoztam, az 1. kerületben újítottunk fel egy családi házat. Szokás szerint, a munka jó sokáig elhúzódott, így aztán megint a feje tetején állt minden, az időtervemmel együtt.

Az egyik kezemmel falaztam, a másik kezemmel véstem, a maradékkal pedig igyekeztem elintézni a könyvelést. Mindezt természetesen a legnagyobb hőség idején, amikor az embernek mozdulni sincsen ereje. Csorgott rólam a víz, hosszú csíkokat mosva a rám rakódott téglaporra.

És akkor beüt a krach

Éppen egy nagyon fontos e-mail közepén tartottam a kocsiban, egyik kezemben egy falazókanállal, amikor a gépem megadta magát. Egyszerűen csak villant egyet és kikapcsolt.

Azt hittem, talán csak lemerült az akkumulátor. Keresgéltem egy kicsit és találtam egy működő konnektort az építkezésen. Bedugtam a csatlakozót. Hál’ istennek a gép működött. További 5 percig. Akkor hirtelen kikapcsolt, se kép, se hang…

Azt gondoltam, talán elment a áram. Vártam egy kicsit. Bekapcsoltam. Működött, de az akkumulátor 80%-on állt. Kizárt dolog, hogy lemerült! Mire ezt végiggondoltam, a gép ismét kikapcsolt… Öt percenként leállt…

Teljesen kétségbeestem. Mit csináljak, ha nem működik a gépem, éppen a legfontosabb munkák közepén? Kezdett elönteni a pánik… A szerelőnél biztosan legalább két hetet várni kell, ha egyáltalán javítható. Ha ránéztem a gépre, így is elfogott az aggodalom: poros ujelnyomatok, zsíros kéznyom, karcolások, hiányzó gumitalpacskák… Mit csináljak, ez egy igazi munkagép!

Szombat volt, úgy számítógépet vásárolni viszont túl macerás lett volna. Komolyan bedilizek! Akkor nincs más hátra, szerelőt, de gyorsan! Lehetőleg olyat, aki csodát tud tenni!

Közel a segítség

Rákerestem az összes lehetséges szerelőre, de szombaton szinte senki sem volt nyitva. Aztán megláttam a találatok között a lenovo szerviz linket. Hatalmas megkönnyebbülésemre ők nyitva voltak szombaton is. Amit pedig utána észrevettem, annak láttán nem hittem a szememnek! Ott voltak párszáz méterre tőlem, a Batthyányi utcában!

lenovo szerviz
Ennyire azért nem volt rossz a helyzet

Levetkőztem minden büszkeségemet, kicsit leporoltam és letörölgettem a gépet, és bűnbánó arccal beballagtam a PC Mentor nevű üzletbe. Az ajtóban már legalább annyira rettegtem, mint a fogorvosnál. Mi lesz, ha azt mondják, ilyen ember inkább ne vásároljon laptopot? Vagy csak sajnálkoznak, hogy szerencsétlen számítógép mit állt ki…

Mágusok!

Szerencsére ilyen nem történt. A fiatalember elnézően megforgatta a gépet. “Csak nem valamilyen speciális célra használják? Van rajta valamilyen műszaki szoftver?” – Erre hevesen elkezdtem bólogatni, szégyelltem volna bevallani, hogy néhány alapvető tervezési műveleten, e-mailezésen és könyvelésen kívül szinte nem is veszem elő a gépet…

“Azt hiszem, a hűtéssel lesz gond. Elképzelhető, hogy már… nagyon poros belül. Ilyenkor a gép túlmelegszik és egy idő után lekapcsol. Ha szerencsénk van, az alaplap nem károsodott. Ha nincs nagyobb gond, keddre kész!”

Elképedtem. Keddre? Kiderült, hogy a cégnek a legtöbb, népszerű géphez van alkatrész-készlete, így sokmindent raktárról is cserélni tudnak. Akkor is foglalkoznak egy géppel, ha már lejárt a garanciája, HP és Lenovo laptopokat pedig márkaszervizként is javítanak.

Szerencsére a gépem tényleg elkészült keddre, amikor is pironkodva elmentem átvenni az alaposan leharcolt darabot. Gyönyörűen, kitakarítva és megtisztíva kaptam meg, alig ismertem rá! Kedvesek voltak velem, és sok tanáccsal elláttak, hogyan tudok tényleg vigyázni rá. Nagy melegben azentúl mindig használok valamilyen külső hűtést, plusz ventillátort is, hogy többet ne lehessen baj. Sajnos, ha egy géppel egyszer megtörtént a probléma, a gond bármikor ismétlődhet. De azon leszek, hogy ne így legyen.

Szerencsére megúsztam a kalandot, és csak kicsit csúsztam a munkával… A téli időszakra viszont össze kell szednem magam, mert különben megint csak az ACC 200 fog segíteni.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.