Pisilő baba: visszatért a gyerekkorom!

Neked is van pisilő babád? – gyerekkoromban nálunk az óvodában ez olyan kérdés volt, amire nemmel válaszolni felért valami olyasmivel, mintha ma valaki törölné magát a Facebookról. A pisilő baba olyan státusszimbólumnak számított, mint ma az iPhone, vagy anyukánk korában a Bécsből hozatott tolltartó. Egyszerűen kellett…

Amikor kicsi voltam, a pisilő baba nem számított ám lányos játéknak! Bár általában a lányok kapták a szebb darabokat, a komolyabb babáknak, mondjuk azoknak, amik pislogni, vagy hangot adni is tudtak, hamar lett “apukája” is, ezért a címért pedig komoly harcok dúltak… A Mamma Mia! írói csak ámultak-bámultak volna a kibontakozó drámákon.

Óvodásból kisiskolás lettem, jobban érdekeltek a Matchboxok, a Monopoly, a Transformers, meg a különböző építős játékok, úgyhogy a pisilő baba korszakom hamarosan véget ért. Nem szabtam többet háromszög alakú pelenkákat titokban a lepedőből, nem nyúztam a szüleimet kissapkáért, nem hímeztem babaágyneműt filcből ügyetlen gyereköltésekkel.

Helyette megnőttem, megházasodtam, építkeztem, aztán lett két saját pisilő babám. Igazi, élethetű, sőt élő ikrek. Gyönyörű szép, okos, aranyos gyermekeim, akiknek nem kell keresgélni az édesapját – le sem tagadhatnák, annyira hasonlítanak rá. Mint három tojás! Csak az egyik kicsit nagyobb!

Érdekes dolog ez az ikreknél, mert olyan, mintha egyszerre lenne egy kicsi és egy nagy testvérük… Teljesen úgy viselkednek, ahogyan egy bármilyen korú kisgyerek tenné az ő helyükben, csak náluk minden egyszerre történik…

Megmagyarázom: amikor az én kis testvérem megszületett, azt mesélik, nagyon be szerettem volna szállni a “baba bizniszbe”. Nagyon szerettem utánozni az anyukámat, szerettem volna gondozni, dajkálni, pelenkázni, büfiztetni a testvéremet, de persze a korom miatt erre azért viszonylag kevés lehetőség adódott.

Az ikreknél ugyanez a helyzet, csak azzal a különbséggel, hogy ők teljesen egykorúak. Egymás közelségét viszont ugyanúgy élik meg, mint én a tesómét annak idején. Ők is nagyon szeretnének babázni a másikkal, büszkén utánozzák az anyukájukat, cumiztatják, öltöztetik, nyugtatják egymást. Annyira édesek!

  • Lassan talán kellene nekik egy baba… – állapította meg a párom nagyon bölcsen nemrég. És valóban, eddig is sokféle játékuk olt, macijuk, plüsskutyájuk, babatakarójuk, de a műanyag játékbabához még kicsinek tartottuk őket. Lassan itt az ideje!

És itt kezdődtek a kalandok, az utazás a gyermekkoromba és sok-sok csodálkozás. Mert játékbabát vásárolni nem is olyan egyszerű.

Abban mind a ketten egyetértettünk, hogy kizárólag minőségi és ízléses játékokat szeretnénk a kicsit kezébe adni. Szempont az is, hogy a játék lehetőleg tartós és persze biztonságos legyen. Nem szeretnénk, ha valamit el kellene tőlük vennünk, mert mondjuk törékeny lesz az anyag.

A boltokban sajnos alig találtunk olyan játékot, amelyik ezeknek a nagyon egyszerű szempontoknak meg tudott volna felelni. Persze, ez nem csak a gyártók hibája. Az elvárások is sokat változtak.

Mindenképpen tudtam, hogy szeretném, a egy kis extrát azért tudnának a babák: pislogni, sírni, pisilni… Ez engem is teljesen rabul tudott ejteni gyerekkoromban. Kicsit talán morbid elsőre, de számomra hozzá tartozik a mesevilághoz.

Nagyon sok boltban még gyerekkorom pisilő babái fogadtak. egyszerű, műanyag babák, amiknek a szájába cumisüveget lehet adni, hogy aztán a víz keresztülfolyjon az üreges testen. Amikor láttam, természetesen elfogott a nosztalgia, de úgy éreztem, efölött a megoldás fölött már eljárt az idő.

Természetesen találtam nagyon szép babákat is, még olyanokat is, amelyek láttán először azt gondoltam, szent ég, valaki viccből a polcra fektetett egy igazi kisbabát! Csakhogy ezeknek az ára valahol a csillagos ég közelében mozgott – nekem pedig mindjárt kettőt kell vásárolnom belőle.

Korábban már bejött az internetes termékkínálat átnézése, úgy gondoltam, hogy megint teszek egy próbát ezzel kapcsolatban. Félig viccből kerestem rá a Google-ben a “pisilő baba” kifejezésre… Nagy meglepetésemre egy egészen komoly weboldalt dobott ki nekem.

Pisilő baba

Egészen nagy választék volt babákból és volt közöttük rengeteg olyan, amelyiket bizony szívesen a gyerekeim kezébe adtam volna.

Egészen sokat kínáltak kedvező árú babákból is – egyelőre maradtunk ennél a megoldásnál, hogy mert a gyerekek még kicsik a komolyabb játékokhoz, de a kicsit drágább játékok is abszolút megérték volna az árukat: élethű, ízléses, nagyon jó anyagokból készült figurák voltak, némelyiket biztosan én is szívesen örökbe fogadtam volna az óvodában.

Végül két szép, de egyszerű babát választottam, ezek tűntek a legbarátságosabbnak és legtartósabbnak – az ikreknek pedig ezek az első ilyen játékai, így szeretném, ha sokáig megmaradhatnának nekik, anélkül, hogy akaratlanul is kárt tudnának benne tenni.

Eleinte, bevallom, nem nagyon hittem benne, hogy jó ötlet babát, vagy egyáltalán, játékot rendelni az internetről… Hiszen, ha az ember játékot vásárol, azt valószínűleg a gyermekének szánja ajándékba, és kicsit szájhúzva akkor is odaadja neki, ha nem teljesen elégedett. Végül is sokkal jobb valamit adni a kicsiknek, mint meglepetés nélkül hagyni őket. És persze nem tudom, más szülők hogy állnak a kérdéshez.

Ehhez képest az egész webshop nagyon jól felépítve, gyorsan és abszolút korrekten működött. Nagyon tetszett, hogy az oldal mutatta, ha egy-egy termék szerepel a kínálatban, de éppen nincsen készleten. Ez nagyon jó lehet, ha például ajándékba szánja a kiválasztott tárgyat valaki. Ilyenkor ugye számít, hogy az áru időben megérkezzen..

A vásárlás is klasszul ment: lehetett házhozszállítást, csomagpontos szállítást és személyes átvételt is választani. Én a csomagpont mellett döntöttem, mert szerettem volna előbb megnézni a babákat, és már készen, csomagolás, címkék, matricák nélkül a kicsiknek adni, hogy akár azonnal játszhassanak velük. Persze kicsit a kétségeim is dolgoztak: mindenképpen szerettem volna kipróbálni, megtapogatni a két pisilős baba barátunkat, és csak akkor beengedni őket a háztartásomba, ha már biztos vagyok azok minőségében.

Kártyával fizettem – ezzel sem volt semmi gond, volt biztonságos lehetőség erre. Máskor egyébként mindig az utánvétet szoktam választani, de most szerettem volna tenni egy próbát – úgy éreztem, visszatérő vendég leszek a boltban.

Az átvételért felszámoltak persze egy kisebb összeget, de 20 ezer forint felett ingyenes a webshopból a szállítás. Ez karácsonykor (vagy ha az embernek ikrei vannak, és mindenből kettő kell…) nagyon jól jöhet. Szerintem maximálisan megéri, ha legalább a játékok után nem kell szaladgálnia az embernek. Egyébként az összeget nem olyan nehéz elérni – és ezt kivételesen pozitív értelemben mondom. Könnyű kiválasztani 2-3 jó minőségű, tartós játékot, amik alapdarabok – szerintem ezekre érdemes áldozni kicsit, mert hosszú távon is alap darabok lesznek.

A megrendelésemre azt írták, hogy 3-4 nap múlva kapom készhez, ehhez képest két nappal később már nyitottam is ki a csomagautomata ajtaját.

Nem csalódtam! Mind a két pisilő baba őszinte rajongókra talált a lányok személyében. Szuperül csomagolt, minőségi terméket kaptam, szóval, nem a becsapós, ki tudja honnan származó kategória.

A gyerekkel nagy izgalommal itatjuk, etetjük, gondozzuk és természetesen pelenkázzuk a babákat! Teljesen olyan, mint gyerekkoromban, sőt, már a ég elfeledettnek hitt óvodás emlékeim is kezdenek visszatérni… Például az első nagy szerelmemé, akinek a kedvéért egyszer régen megettem egy suszterbogarat a bokrok mögött… Azt hiszem, erről az ikreket jó lesz gyorsan lebeszélni a későbbiekre.

Apropó későbbiek!

Az ikrek mellett nagyon oda kell figyelni a költekezésre! Ezért arra gondoltam, hogy ráállok egy kicsit erre az online-rendelős játékvásárlásra. Így hosszú ideig ki tudom hagyni a játékboltokat – nincs kérlelés, nem kell keserűen ellent mondanom nekik, ráadásul egy kicsit megőrizhetem a játék-ajándékozás titokzatosságát is.

Szerencsére egyelőre még a nagyon egyszerű játékok is remek szórakozást jelentenek nekik. Annyira szeretem őket! Remélem, sokáig ilyen jó gyerekek maradnak majd!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.