A nagy döntés

Már írtam valamennyit a páromról és a motor mániájáról. A korábbi leírásom alapján biztosan el tudjátok képzelni őt. Kivarrt srác, aki legtöbbször bőrhatású motoros cuccokat visel és egy gyönyörű motorral jár mindenhova. Szívesen megmondanám a típusát is, hogy árnyaltabb legyen a kép, de sajnos elfelejtettem… 😀 Ez neki kicsit rosszul eshet, mert számára a motor az első gyermek. Csak remélni tudom, hogy a leendő közös gyerekeinket is ilyen odaadással fogja gondozni, pátyolgatni és imádni 😀 Ez egyelőre csak elméleti és valószínűleg elég messze van, de jó látni, hogy van, ami ilyen szorgalmat és odafigyelést vált ki belőle.

Az ilyen, ehhez hasonló súrlódások elkerülése végett döntöttem úgy, hogy elmélyülök a motoros témában. Ha sikerült magatok elé képzelnetek Bálintot, a páromat, akkor most próbáljatok abba belegondolni, milyen nehéz lehet neki ajándékot adni vagy meglepni valamivel. Az igazság az, hogy ő minden dolgot maga szeret intézni, nem szeret segítséget kérni, nem gyakran vesz új ruhát, nem hord ékszert, nem gyűjt semmit, nem igazán van oda a dísztárgyakért.. Olyan nagyon pasi. Szóval, hogy a lényegre térjek, új fajta “ajándékot” találtam ki neki.

Nem sokára évfordulónk lesz. Sokan mondják, hogy a legjobb ajándék a közös élmény, így most befektetek abba, hogy minél több közös élményünk lehessen a jövőben: eldöntöttem, hogy LETESZEM A MOTOROS JOGSIT!

Remélem azt a hatást keltem majd vele, amit szeretnék. Gyakran mondja, hogy ha én is motoroznék, többet lehetnénk együtt. Most meglátjuk, hogy fog ez működni. Van egy baráti társasága, akikkel rendszeresen hosszabb motoros túrákra mennek, de van, hogy csak együtt sütögetünk a kertben, gyakran átjönnek hozzánk. A házunk felépítésekor is ők hordták a téglát. Nagyon szoros a barátság. Ezért gondolom, hogy ezeken a túrákon sem lenne baj, a én is részt vennék. Többen mennek a párjukkal együtt. Szerintem nagyon menő lenne, ha mindketten motorosok lennénk mostantól. Nem vagyunk nyálas-romantikus pár, de ezt szerintem ő is rominak találná és ami még fontosabb, azt hiszem, szexibbnek is tartana ettől. Szóval elég sok érv szól a motor jogsi mellett.

Milyen kategória legyen?

Na itt kezdődnek a bajok. Milyenek vannak? Nekem mi lehet jó? Sok fajta van, elsőre legalábbis soknak tűnik. Megkérdezhetném Bálintot, de meglepetésnek szánom a dolgot. Még nem tudom, hogy fogom megoldani, hogy legyen “alibim” arra az időre, amikor az oktatásra járok, de ez majd csak a jövő problémája lesz.

Tehát a kategóriák. Szerencsére találtam egy oldalt, ahol gyönyörűen összefoglalták, melyik jogsinak mi a feltétele és mit lehet vele vezetni. Részletes és világos. Ezek alapján úgy döntöttem, az A2-es motoros jogosítványra lesz szükségem, íme: https://motorjogositvany.com/kategoria/a2-35kw-48le . Azt írják, ez még nem a korlátlan jogosítvány, de arra tökéletesen elég, hogy túrázni menjek a csapattal. Gondoltam arra is, hogy nekem elég lenne egy AM kategóriájú is, amivel maximum 50 köbcentis járgányom lehetne és már akár egy 14 éves is vezetheti, szóval az én képességeimet biztosan nem haladná meg (remélem :D).

Azzal viszont az a baj, hogy egy túrára a barátokkal nem lenne elég. Úgy néznék ki, mint valami fegyverhordozó a lovagok mellett, ahogy igyekszem őket utolérni a kis bicikli méretű robogómmal. Persze nem csak ránézésre lennék vicces, mármint nem ez az elsődleges szempont, ami miatt ezzel nem mehetnék. Az A2-essel már vezethetek 48 lóerős motort, és azt írják, hogy azzal már megéri akár külföldre is elindulni. A kisebb nem bírja a távolságot annyira. Így ezt a lehetőséget gyorsan elvetettem.

Az oldalon írnak arról is, hogy fontos a fokozatosság. Egyrészt van B-s jogsim. Ezzel annyit már elértem, hogy az utak nem teljesen idegenek számomra. Gyakran vezetek és nagyon szeretek is. Persze tudom, a motor nem ugyanolyan. Másrészt Bálint már tanítgat egy ideje. Sokszor szállít a motorján és az utcánkban megengedi azt is, hogy én vezessek. Élvezem nagyon!

Hogyan tovább?

Ehhez a kategóriához meg is van mindenem, amire szükség van a vizsgához. Szerencsére itt: https://motorjogositvany.com/kategoria/a2-35kw-48le ezt is részletezik. Kell hozzá 8 általános, betöltött 18. életév és egy eü igazolás. Ha akarom, innen tovább is léphetek A-ra, ami már korlátlan. Azért ezen még gondolkodom egy sort, azt hiszem nekem a 48 lóerő elég lesz bőven. Egy lóval is kérdéses, hogy elbírnék-e haha.. 😀 Különben azt is megtudtam itt, hogy ezzel a jogsival vezethetek kismotort, segédmotoros kerékpárt, TRAKTORT és ÁLLATI ERŐVEL VONT JÁRMŰVET is! Ezaz!

Az első lépést már megtettem: jelentkeztem tanfolyamra. Ez online végezhető. Mivel a motoros szezonnak éppen vége van, így lesz időm bőven az elmélet elsajátításához. Erre 9 hónapom van maximum. Annyit mondjuk nem szeretnék várni, de a szép, tiszta időt mindenképpen meg kell várnom, hogy elkezdhessem a gyakorlatot. Nem lenne jó, ha rögtön az elején valami kis baleset miatt elmenne a kedvem az egésztől vagy megijednék a csúszós-latyakos úttól. Így is van, amitől tartok kicsit. A vizsgának ugyanis lesz műszaki része is, nekem viszont közöm nincs semmi ilyesmihez. B-s jogsinál is megszenvedtem a műszaki résszel. Az oktatóm már a fejét fogta és a lelkemre kötötte, hogy soha,de soha nem nyúlok az autó motorházteteje alá. Bármilyen helyzetben hívjam apukámat vagy a pasimat és így talán túlélem és is és a kocsi is. Ezt azóta is tartom, mint valami szentírást. Szoktam is rá hivatkozni, ha esetleg nekem kéne valami autó-ügyet megoldani 😀

Anyagiak..

Azt nagyon tiszteletreméltónak tartom ezen a weboldalon: https://motorjogositvany.com/kategoria/a2-35kw-48le, hogy nem kertelnek ebben sem. Igen, a motorozás drága hobbi. A jogosítvány is, a jármű is, a felszerelés is. Sajnos ezt el kell fogadnunk. Viszont jó kis lehetőségeket kínálnak. Kuponokkal teszik elérhetőbbé azt az összeget, amire alapból az ember inkább nemet mondana. Van kedvezményük motoros ruházatra, ami engem személy szerint annyira nem érint, mert a párom miatt már beszereztem minden ruházatot. Fontos a biztonság még akkor is, ha “csak” utasként motorozok egyelőre. Viszont érdemes erre felhívni a figyelmet szerintem. Ezen felül ezek használódnak, foszlanak, rongálódnak, folyamatos frissítés kell nekik. Aztán még nem is beszéltem a kiegészítőkről: dobozok, zárak, ápolási termékek. Mindenre van kedvezmény. Tutira kelleni is fog, össze se merem adni, hogy összesen mennyit fogok erre költeni.

Nem bánom, majd mindenkitől ezt kérem karácsonyra. Biztos vagyok a dolgomban. Nagyon várom már azokat a nagy mocis túrákat hegyekbe, külföldre, ahova épp kedvünk tartja! Tökéletes lesz. Remélem időnként kettesben is elmegyünk a párommal. Persze a csapat is nagyon fontos, de elsősorban azért lesz nagyon klassz mert így több időt tölthetünk majd el együtt.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.