Téglapakolás közben is lehet tanulni

Ha valaki a családból építkezik, mindig összejönnek a rokonok segíteni. Hiszen jó társaságban jobb dolgozni, és többen gyorsabban tudunk haladni. Szívesen segítünk hát egy kis sörért cserébe, és persze jó találkozni a rég nem látott családtagokkal. Most a nagynénémék kezdtek lakásfelújításba, és áthívtak minket téglát pakolni.

Át is mentünk, és nekikezdtük a munkának. Közben megbeszéltük mekkorát nőttek a gyerekek, kivel milyen újdonság történt, és milyen pletykákat hallottunk a szomszédokról, barátokról, közös ismerősöktől. Ott voltak a nagynénémék, a nagyszülők unokatesók… mindenki aki ráért azon a hétvégén. Még a kedvenc unokahúgom is eljött. Rég beszélgettem vele, és már nagyon kíváncsi voltam, hogy alakul az élete.

Odamentem beszélgetni hozzá. Ő meg elmesélte legújabb szerzeményét. Vett ugyanis egy tibeti hangtálat. Először nem tudtam hova tenni, hogy mi is ez. De aztán mutatott egy weboldalt: nepalitermekek.com/collections/tibeti-hangtalak. Érdeklődve nézegettem a tálakat, de még mindig nem nagyon értettem, mi is ez igazából, és miért olyan fantasztikus, hogy van neki egy.

Erre elkezdte magyarázni, hogy az egyetemen sok a stressz, a rengeteg beadandó, zh és vizsga közepette,  de ez a tál segít neki pihenni és kikapcsolódni. Meditálni szokott, és ehhez használja a tálat. Mert a speciális hang és rezgések jótékony hatással van testre és lélekre egyaránt. Évezredes hagyománya van a hangtálak használatának a buddhista és hindu kultúrákban. Az ő tála is Tibetből való, kézzel készült darab. És még meg is van áldva szerzetesek által. Én nem vagyok túl spirituális beállítottságú, de az unokahúgom nagyon. De lelkesedtem attól hogy ő lelkesedett.

Tovább mesélt. A tálak hangja egyedi és nagyon erős. Úgy kell elképzelni, mintha egy nagy harang lenne, csak fordítva. Egy fa bottal kell megszólaltatni. Ez sok gyakorlást igényel, de azt mondja, teljesen megéri. Sok dologra használható a hangtál, csökkenti a stresszt, segítenek jobban érzeni magunkat, harmonizálják a viselkedést, alkalmasak csakra gyógyításra és feng sui célokra is különleges rezgéseik miatt. Meg persze hangszerként is használhatóak.

Onnan ismerte meg a hangtálakat, hogy egyszer részt vett egy csakra gyógyításon. A tálak rezgése harmonizál a csakrák rezgéseire és így tudnak gyógyítnai. Neki nagyon bejött a dolog, azt mondta, sokkal jobban érezte magát utána, és a fejfájása is elmúlt. Ajánlotta nekem is, hogy próbáljam ki. Nem tudom még, lehet hogy megnézem, mi is ez, ha már ennyi jót hallottam róla. Na és ott a szertartás vezető javasolta hogy szerezzen be egy ilyen hangtálat, mert ezzel sokat javíthat az életminőségén, és a meditációban is segít jobban elmélyülni.

És akkor megtalálta ezt az oldalt nepalitermekek.com/collections/tibeti-hangtalak. Itt rengeteg nepáli termékből lehet válogatni. Hangtálakból van géppel készített és kézzel kovácsolt termékek is. Ezek évezredes tradíciókkal készülnek helyi kézművesek által. 7 különböző fémből kovácsolják őket aprólékos munkával. Vannak díszesebb és egyszerűbb kivitelűek, és az alapján is lehet keresgélni hogy melyik csakrára ajánlják őket. Az unokahúgomnak egy korona és napfonat csakrára ajánlott kézzel készült darab van, az oldalára vésett om mani peme hung felirattal. Ez az egyik legtöbbet használt és legismertebb mantra. És az összes terméket megáldották a szerzetesek, nem csak a tálakat.

Kíváncsian hallgattam amiket mondott. Jót beszélgettünk a témáról. Sok érdekes dolgot hallottam, amikről nem tudtam korábban. Igaz, hogy  mindig lehet valami újat tanulni, még tégla pakolás közben is. És sokat haladtunk a munkával is. Tényleg igaz, mennyivel könnyebb jó társaságban dolgozni.

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.